Stagiu de perfectionare pentru salvari în medii industriale si naturale greu accesibile


Mulhouse 28 Noiembrie - 4 Decembrie 2004

Pentru o descriere mai detaliata a activitatilor (.pdf) dati click aici.

Pe baza colaborarii dintre orasele înfratite Timisoara si Mulhouse, în perioada 28 Noiembrie - 4 Decembrie s-a desfasurat la Mulhouse un stagiu de perfectionare pentru salvari în medii industriale si naturale greu accesibile. La stagiul organizat de asociatia Pompiers Alsace Solidarité au participat 5 membrii SALVO din echipa Alpin. Toate cheltuielile au fost suportate de Primaria Mulhouse si Asociatia Pompiers Alsace Solidarité.
Participanti:
- Sorin FLUCSA
- Cosmin IVAN
- Calin MIHAI
- Aurel PAULESCU
- Sorin ROSU
Coordonator: Maior Dominique LEHMANN.


Echipa a fost cazata la hotelul "Inter-Hotel Salvator", unde a fost asigurat si micul dejun. In functie de locatia exercitiului prinzul a fost servit la cantina primariei Mulhouse sau la restaurante apropiate. In fiecare seara pompieri ai unitatii din Mulhouse au insotit echipa Salvo la restaurantul in care s-a servit cina.
Ziua 1
Cazarma Mulhouse:
- prezentarea echipamentului departamentului GRIMP a pompierilor (GRIMP - grupul de recunoastere si interventie in medii periculoase);
- prezentarea organizarii serviciilor de pompieri, logistica operatiunilor;
- exercitii desfasurate în interiorul turnului unitatii de pompieri - primele 5 etaje au fost special amenajate pentru exercitii pe verticala;
Au fost prezentate tehnici de controlare a pozitiei targii, atit in urcare cit si in coborire.


Cazarma Wittenheim:
- prezentare facuta de ehipa de paramedici (stabilirea starii victimei, imobilizarea gâtului si fixare în targa fara a produce leziuni ale coloanei vertebrale);
- prezentarea dotarii standard a unei ambulante.


Seara echipa Salvo l-a intilnit pe Capitanul Roland Gewiss la unitatea de pompieri Mulhouse.


Ziua 2
Aplicatie în zona localitatii Ferrette:
- evacuarea unui accidentat dintr-un siloz.
Tema exercitiului a avut la baza câteva accidente reale (unele chiar mortale) în constructii similare.
S-a evacuat un accidentat aflat in partea inferioara a silozului: ridicare pe verticala (aproximativ 25m) si evacuare în exterior pe o tiroliana.
Dificultatea exercitiului s-a datorat atât interiorului greu accesibil si alunecos cât si prafului.


Ziua 3
Aplicatie la barajul de la Michelbach:
- s-a efectuat evacuarea accidentatului aflat într-un canal din interiorul constructiei. Datorita accesului foarte dificil spre canal singura posibilitate a fost evacuarea targii printr-un put de aproximativ 20 m.
- aplicatie la cazarma de la Mulhouse. S-a ridicat un accidentat de la nivelul solului la etajul 4 al turnului de antrenament.


Ziua 4
Exercitiu comun Sapeur-Pompier GRIMP - SALVO Alpin în localitatea Steinbach într-o zona de agrement, la o stânca echipata pentru initiere în alpinism a copiilor.


Ziua 5
Aplicatie pe o colina de la periferia orasului Mulhouse. S-a evacuat un accidentat aflat pe malul unui râu. Datorita reliefului foarte înclinat si a vegetatiei dese nu s-a putut transporta targa în conditii normale si de siguranta. Astfel, s-a folosit o targa speciala, asigurata si ridicata cu ajutorul corzilor.


Seara echipa Salvo a fost invitata la sarbatoarea pompierilor (Sf. Barbara) unde a fost intimpinata de comandantul pompierilor lt. col. Francis Goepfert si reprezentantul primariei orasului dl. Paul Quin.


Multumim gazdelor franceze pentru conditiile si tratamentul oferit, în special lt. Jean-Luc MANSER, maior Dominique LEHMANN si capitan Roland GEWISS.